Doelgroepen bepalen voor employer branding en werving
Wil jij de juiste kandidaten aantrekken voor het invullen van je vacatures? Het bepalen van je doelgroepen is een belangrijke stap in een sterke employer branding strategie. Door helder te definiëren wie je wil aanspreken, kun je gerichter communiceren en passende kandidaten vinden.
Het door mij ontwikkelde Employer Branding Canvas, dat bestaat uit 9 concrete stappen, biedt een praktisch framework om een sterk en aantrekkelijk employer brand te ontwikkelen. In deze blog bespreek ik stap twee van het canvas: Doelgroepen.
Het verschil tussen employer branding en werving
Het is belangrijk om het verschil tussen employer branding en werving te begrijpen wanneer je jouw employer branding doelgroep wil bepalen.
Doelgroep werving vormt de basis: alles wat je doet om nieuwe medewerkers aan te trekken voor de openstaande functies binnen jouw bedrijf. Het is een kortetermijnoplossing die gericht is op het vinden van goede sollicitanten voor specifieke vacatures.
Employer branding daarentegen is een langetermijnstrategie. Hiermee maak je jouw bedrijf aantrekkelijker op de arbeidsmarkt door een positief werkgeversmerk op te bouwen. Het doel is om structureel meer naamsbekendheid te genereren bij jouw doelgroepen. Dit zorgt ervoor dat je op termijn vacatures sneller en tegen lagere kosten kunt invullen.
Lees ook: Wat is het verschil tussen werving, recruitment, recruitment marketing en employer branding?
Hoe doelgroepen bepalen in de praktijk werkt
Het bepalen van je doelgroepen begint met het in kaart brengen van de functies die je wil vervullen. Doorloop vervolgens de onderstaande stappen:
- Analyseer je huidige medewerkers
Zijn er al collega’s die soortgelijke functies vervullen? Wat vinden zij leuk aan het werk? Waarom werken ze bij jouw bedrijf en wat motiveert hen om dagelijks enthousiast aan de slag te gaan? - Breng je team in kaart
Zijn er persoonlijkheidskenmerken of vaardigheden die je momenteel mist in je team? Bepaal hoe een nieuwe collega een waardevolle toevoeging kan zijn. Creëer een realistisch beeld en streef naar een ideaal team, maar wees flexibel waar nodig. - Identificeer behoeften en pijnpunten
Onderzoek wat potentiële kandidaten belangrijk vinden, zoals ontwikkelingsmogelijkheden, werk-privébalans of een inspirerende werkomgeving. Iedere employer branding doelgroep heeft unieke behoeften en uitdagingen. Begrijp of jouw kandidaten zoeken naar bijvoorbeeld groei, flexibiliteit of uitdagende projecten, en gebruik deze inzichten voor gerichte arbeidsmarktcommunicatie. - Werk met persona’s
Maak je doelgroepbepaling zo concreet mogelijk. Dit doe je door persona’s te creëren, waarin je de doelgroep schetst op basis van demografische kenmerken, behoeften, pijnpunten en persoonlijkheidskenmerken, zoals DISC-profielen.
Ben je niet bekend met DISC-profielen? Lees deze blog voor meer informatie.
Doelgroepen vaststellen voor een betere doelgroep werving
Het succesvol aantrekken van kandidaten begint bij het goed begrijpen van wie je wil bereiken. Het bepalen van je doelgroep start met het gebruik van een persona: een beschrijving van jouw ideale kandidaat, gebaseerd op hun behoeften, uitdagingen en interesses. Vanuit deze persona kun je bepalen welke communicatiekanalen het beste aansluiten en hoe je ze kunt bereiken.
Onderzoek waar jouw doelgroep actief is en hoe zij op zoek gaan naar nieuwe banen. Denk hierbij aan traditionele middelen zoals referenties of vacaturebanken als Indeed, maar ook aan sociale media kanalen zoals Facebook, Instagram, LinkedIn of WhatsApp. Door inzicht te krijgen in de voorkeuren en gewoonten van jouw doelgroep, kun je jouw inspanningen gerichter en effectiever maken.
Naast het juiste kanaal is de toon van je boodschap erg belangrijk. Gebruik de persona om de specifieke behoeften van je doelgroep te benoemen, zoals flexibiliteit of doorgroeimogelijkheden, en leg uit hoe jouw bedrijf daarin voorziet.
Bijvoorbeeld: richt jij je op parttime moeders, dan weet je uit de persona dat zij veel waarde hechten aan werk-privébalans. Je boodschap kan benadrukken dat jouw organisatie flexibele werktijden biedt, zodat zij voldoende tijd hebben voor hun gezin.
Maak je boodschap krachtiger door ervaringen van medewerkers te delen. Vertel bijvoorbeeld hoe een medewerker haar werkdag flexibel indeelt: kinderen naar school brengen, een productieve werkdag hebben, en ’s middags tijd overhouden om hen op te halen.
Door het gebruik van persona’s leg je een sterke basis voor gerichte communicatie die jouw doelgroep aanspreekt. Zo zorg je ervoor dat jouw boodschap niet alleen gehoord wordt, maar ook écht aanslaat bij de juiste kandidaten.
Doelgroep kiezen: tijd om concreet aan de slag te gaan
Wil je meer weten over doelgroepen bepalen en hoe je een effectieve strategie kunt opbouwen voor betere doelgroep werving? Plan een vrijblijvende kennismaking en ontvang praktische tips en inspiratie om doelgroepen vaststellen nog gerichter aan te pakken.