Hoe schrijf je een goede vacature? De 6 belangrijkste tips.
Elke maand zoeken honderden mensen op zoekmachines als Google naar hoe ze een goede vacature kunnen schrijven. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt hoeveel vacatures er momenteel openstaan. Het is druk op de arbeidsmarkt. Daarom moet jouw vacature opvallen. Een goede vacature schrijven kan écht een verschil maken in het overtuigen van mensen om wel of niet bij jou te solliciteren. Maar hoe schrijf je een goede vacaturetekst? In deze blog lees je de 6 belangrijkste tips die ik zelf ook toepas bij mijn opdrachtgevers.
Tip 1: Een goede vacature speelt in op de intrinsieke motivaties van jouw doelgroep
De belangrijkste tip die heel veel werkgevers lijken te vergeten wanneer ze een vacature schrijven is; weet welke doelgroep je wil aanspreken. Heel veel vacatures zijn geschreven vanuit het perspectief van de werkgever. Vaak zien deze vacatures er als volgt uit:
- Een bedrijf zoekt iemand voor een functie
- De taken van de functie worden benoemd
- Er is een opsomming met arbeidsvoorwaarden
- Het bedrijf vertelt wat over zichzelf
- Call to action naar solliciteren (vaak met motivatiebrief en cv)
Het is belangrijk dat je beseft dat in een arbeidsmarkt waarin sollicitanten naast jouw vacature vaak nog tientallen andere vergelijkbare vacatures zien, het op deze manier schrijven van een vacature niet ervoor zorgt dat je opvalt en je doelgroep overtuigd wordt.
Waarom iemand kiest voor een werkgever gaat namelijk over diepere motivaties. Meestal heeft iemand heeft een bepaalde behoefte die niet vervuld wordt bij de huidige werkgever. Dit kan over hele simpele dingen gaan. Denk bijvoorbeeld aan:
- Later kunnen starten met werken om de kinderen naar school te kunnen brengen zonder stress.
- Minder reistijd willen.
- Zich gehoord willen voelen en betrokken worden.
- Verder kunnen ontwikkelen en doorgroeien.
- Zich gewaardeerd voelen.
- Bezig kunnen zijn met zijn/haar vak en niet met allerlei randzaken.
- Sfeer.
Als je weet welke behoeften jouw doelgroep bij jou kan vervullen en je dit concreet kunt benoemen in de introductie van jouw vacature, dan zul je zien dat er direct herkenning en verbinding ontstaan.
Een makkelijk handvat om te gebruiken is om je tekst te starten met:
“Wil jij…” gevolgd door de motivatie.
Denk bijvoorbeeld aan:
“Wil jij jouw interesse voor bloemen inzetten in jouw werk en veel verantwoording hebben? Als [Functie] bij [Bedrijf] word je verantwoordelijk voor het verzorgen van 100 verschillende soorten rozen.”
Of:
“Wil jij zonder stress jouw kinderen naar school kunnen brengen? Als [Functie] bij [Bedrijf] bepaal je zelf jouw werktijden, zodat er voor jou een goede balans tussen werk en privé is.”
Superduidelijk! Op deze manier schrijf je bovendien direct een onderscheidende vacature en val je op tussen al jouw concurrenten. Het zal je verbazen wat het positieve effect van deze simpele tip is.
Tip 2: Een goede vacature heeft een eenvoudige functienaam
De tweede tip voor het schrijven van een vacature is een hele belangrijke basis; houd functienamen eenvoudig. Wat ik daarmee bedoel is dat je functietitels gebruikt die mensen begrijpen. Sommige werkgevers geven functietitels een hele ‘dure’ naam, zoals Customer Happiness Engineer. Klinkt mooi op LinkedIn en verjaardagen, maar niemand weet wat je doet. Medewerker Klantenservice klinkt misschien saaier, maar zorgt er wel voor dat mensen begrijpen waarnaar je op zoek bent. Iets begrijpen is stap één om overtuigd te kunnen worden dat jij een interessante werkgever bent.
Tip 3: Een goede vacature is concreet
Het doel van je vacature is om potentiële nieuwe collega’s enthousiast te maken en hen te overtuigen bij jou te solliciteren. De beste manier om dit te doen is door heel concreet te worden. Zorg daarom dat je de volgende checkvragen goed kunt beantwoorden na het schrijven van een vacature:
- Welke taken gaat de nieuwe collega precies uitvoeren en geef je hier voorbeelden van?
- Hoe gaat de nieuwe collega samenwerken met andere teamleden en/of klanten?
- Op welke manier draagt de nieuwe collega bij aan jullie bedrijfsvisie (hoe maakt hij/zij impact)?
- Waarom is het voor de nieuwe collega aantrekkelijk om bij jullie te gaan werken (welke behoeften vervullen jullie en welke voordelen zitten eraan voor deze persoon)?
- Is het duidelijk wat de sollicitant kan verwachten na zijn/haar sollicitatie?
Concreet worden in je vacaturetekst zorgt ervoor dat een potentiële sollicitant goed begrijpt wat hij/zij kan verwachten en een betere overweging kan maken of de (over)stap voor hem of haar een goede keuze is.
Extra tip: word ook concreet over arbeidsvoorwaarden. Benoemen dat je een cao volgt is goed, maar nog beter is direct een salarisrange, vakantiedagen en andere voordelen benoemen.
Tip 4: Een goede vacature is persoonlijk
De toon van je vacaturetekst kan een groot verschil maken in hoe aantrekkelijk deze overkomt. Vakjargon en formeel taalgebruik moet je daarom zoveel mogelijk vermijden. Het is belangrijk om de toekomstige collega direct aan te spreken. Dit doe je door veel ‘je’ en ‘jij’ te gebruiken in je tekst. Dit zorgt ervoor dat je vacature persoonlijk overkomt.
Tip 5: Een goede vacature sluit af met een duidelijke call-to-action (CTA)
Je hebt een persoonlijke vacature geschreven met een simpele functietitel, de behoeften van je doelgroep benoemd en concreet de taken en voordelen omschreven, zodat de doelgroep zichzelf voelt aangesproken, zichzelf kan herkennen en goed begrijpt waarom jij voor hem of haar een aantrekkelijke werkgever kunt zijn. Top! Zo kun je een goede vacature schrijven.
Vergeet alleen niet om af te sluiten met een duidelijke call-to-action. Dit kan zo simpel zijn als: “Solliciteer nu” of “Kom vrijblijvend kennismaken”. Je kunt vervolgens werken met bijvoorbeeld een sollicitatieformulier of sollicitanten laten e-mailen. Een call-to-action zorgt ervoor dat een sollicitant weet wat er van hem of haar wordt verwacht.
Met het oog op de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk dat je beseft dat het helpt om meer (goede) sollicitanten aan te trekken wanneer je het sollicitatieproces eenvoudig maakt. Hoe minder drempels (en vragen), hoe beter. Vraag jezelf daarnaast af wat voor jou het meest belangrijk is. Bijvoorbeeld: als je vooral in contact wil komen met mensen, vraag dan nog niet direct om een motivatiebrief en cv. Dit kun je ook opvragen na een telefonische kennismaking. Op deze manier heb je de drempel lager gemaakt en kom je waarschijnlijk met veel meer mensen in contact.
Tip 6: AI als ChatGPT slim inzetten voor het schrijven van een goede vacature
Werk slimmer, niet harder. Met de tools van nu kun je bepaalde werkzaamheden zoals het schrijven van een goede vacature voor een groot deel uit handen geven. Zelf werk ik graag met ChatGPT als hulpmiddel om goede vacatures te schrijven. Hieronder vind je een opdracht (prompt) die je ChatGPT kunt geven om een goede vacature te schrijven op basis van bovenstaande tips:
“Schrijf een vacature voor de functie [Functietitel] en gebruik hierbij de volgende opbouw:
1. Inleiding startend met ‘wil jij’ gevolgd door intrinsieke motivatie van de doelgroep en oplossing hoe in deze functie bij ons bedrijf [Bedrijfsnaam] deze motivatie beantwoord wordt. Gebruik hiervoor de volgende input [motivatie en oplossing]
2. Functie-inhoud met concrete voorbeelden. Gebruik hiervoor de volgende input: [taken en voorbeelden]
3. Concrete voordelen van de kandidaat. Gebruik hierbij de volgende input: [Voordelen]’
4. Samenvatting van ons bedrijf. Gebruik hierbij de volgende input: [Lever input aan of verwijs naar jullie website].
5. Call to action. Gebruik hierbij de volgende input: [Call to action en sollicitatieprocedure]
Zorg dat deze vacature de volgende doelgroep direct aanspreekt en overtuigd: [informatie over doelgroep]”
Je krijgt dan een hele goede basis voor een vacaturetekst welke je verder kunt optimaliseren. Dit scheelt je heel veel tijd en is vooral interessant wanneer je het moeilijk vindt om een vacature te schrijven.
In de betaalde versie van ChatGPT kun je ook documenten uploaden als data waaruit de AI-tool informatie kan ophalen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld meerdere vacatures wil schrijven maar wel dezelfde opbouw wil aanhouden. In dat geval kun je eerdere vacatures uploaden en ChatGPT de volgende opdracht (prompt) geven:
“Maak gebruik van deze vacatures als template voor het schrijven van een nieuwe vacaturetekst voor de functie [Functietitel]. Verwerk hierin de volgende informatie:
Motivaties doelgroep: [motivaties]
Functie-inhoud: [taken]
Call-to-action: [call-to-action]
Zorg dat deze vacature de volgende doelgroep direct aanspreekt en overtuigd: [informatie over doelgroep]”.
Op basis van de 6 tips voor het schrijven van een goede vacature uit deze blog hoop ik dat je voldoende handvatten hebt om jouw vacatures nog beter maken en deze snel te vervullen. Zoek je meer advies of hulp bij jouw wervingsvraagstukken? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking!