Welke vragen moet ik stellen tijdens een sollicitatiegesprek?
Als mensen bij je solliciteren, ligt de verantwoordelijkheid bij jou om de juiste kandidaat voor de functie te vinden. Maar hoe voer je eigenlijk een sollicitatiegesprek? Waar het vroeger vooral ging om de kandidaat die zichzelf moest bewijzen, is het nu meer een gesprek op gelijke voet. Jij wil weten of de kandidaat goed bij je team past, terwijl de kandidaat ook wil ervaren of jouw bedrijf de juiste plek voor hem of haar is. In deze blog krijg je praktische tips over welke vragen je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek en hoe je het gesprek gestructureerd en efficiënt kunt voeren. Dit stappenplan helpt je om direct aan de slag te gaan met jouw eigen sollicitatiegesprekken.
Stap 1: Start het sollicitatiegesprek met een sterke introductie
De eerste indruk is belangrijk, zowel voor jou als voor de kandidaat. Een goede start zet de toon voor het hele sollicitatiegesprek. Bedank de kandidaat dat hij of zij de tijd heeft genomen om langs te komen en stel de aanwezigen kort voor. Geef vervolgens een korte uitleg over hoe het gesprek gaat verlopen en wat de kandidaat kan verwachten. Een duidelijke introductie helpt om de kandidaat op zijn of haar gemak te stellen en zorgt voor een open en ontspannen sfeer.
Stap 2: Laat de kandidaat zichzelf voorstellen
Dit is het moment waarop de kandidaat de ruimte krijgt om zichzelf voor te stellen. Het is een goede manier om te zien hoe de kandidaat zich presenteert en wat hem of haar drijft. Door open vragen te stellen, krijg je inzicht in de achtergrond en motivatie van de kandidaat.
Voorbeeldvragen:
- Kun je iets vertellen over jezelf en wat je motiveert in je werk?
- Wat spreekt je aan in deze functie en in ons bedrijf?
- Wat vind je leuk om te doen naast je baan?
- Je komt uit [woonplaats] zag ik, zoek je bewust een baan in deze regio?
Stap 3: Duik dieper in op vaardigheden en ervaringen
Nu kun je verder inzoomen op de vaardigheden en ervaringen van de kandidaat die relevant zijn voor jouw vacature. Denk bijvoorbeeld eens na over welke competenties en vaardigheden iemand nodig heeft om goed in deze rol te kunnen werken. Door hierover verdiepende vragen te stellen, kun je begrijpen hoe iemand handelt in specifieke situaties en of deze vaardigheden aansluiten bij wat jij zoekt voor de functie. Het beste kun je dit doen door ‘hoe’- en ‘waarom’-vragen te stellen.
Voorbeeldvragen:
- Hoe heb je een vergelijkbare taak van begin tot eind opgepakt?
- Hoe heb je daarin samengewerkt met anderen?
- Ging er ook weleens iets mis? Hoe heb je dat vervolgens opgepakt?
- Waarom koos je voor deze aanpak?
Deze vragen geven je inzicht in de werkstijl en probleemoplossende vaardigheden van de kandidaat.
Stap 4: Vertel over jullie bedrijf
Nadat je voldoende informatie hebt verzameld over de kandidaat, is het tijd om wat meer over jouw bedrijf te vertellen. Dit is een belangrijk moment, omdat de kandidaat zo een beter beeld krijgt van wie jullie zijn en waar jullie voor staan. Daardoor kun je de kandidaat enthousiast maken over jou als bedrijf.
Vertel bijvoorbeeld over:
- Jullie missie en kernwaarden en wat dit betekent voor de kandidaat als hij of zij bij jou komt werken.
- Jullie toekomstvisie en hoe de kandidaat hieraan zou kunnen bijdragen in zijn of haar nieuwe functie.
Stap 5: Verwachtingen en arbeidsvoorwaarden
Vervolgens bespreek je de praktische zaken zoals verwachtingen en arbeidsvoorwaarden. Dit is een cruciaal moment om te bepalen of jullie op één lijn zitten.
Voorbeeldvragen:
- Deze vacature staat open voor 40 uur, is dat voor jou ook wenselijk?
- Heb je een opzegtermijn bij je huidige werkgever? Hoe lang?
- Heb je voor ons een salarisindicatie?
- Wij volgen de cao van onze branche en daarin zijn heel veel arbeidsvoorwaarden goed geregeld. Zijn er nog speciale arbeidsvoorwaarden die voor jou erg belangrijk zijn? Waarom?
Stap 6: Sluit het sollicitatiegesprek professioneel af
Rond het sollicitatiegesprek af met een samenvatting en geef duidelijkheid over de vervolgstappen. Zorg ervoor dat de kandidaat de mogelijkheid heeft om nog eventuele vragen te stellen. Tot slot bedank je hem of haar voor de tijd en interesse, en maak duidelijk wat de volgende stappen zijn in het sollicitatieproces.
Voorbeeldvragen:
- Heb jij tot slot nog vragen die je zou willen stellen?
- We willen je hartelijk bedanken. De komende twee weken willen we nog een aantal andere gesprekken voeren. Zullen we afspreken dat wij je uiterlijk 1 oktober bellen over een eventueel vervolg?
Een duidelijke afronding zorgt ervoor dat het gesprek professioneel wordt afgesloten en geeft de kandidaat een goed gevoel over het proces.
Conclusie
Een sollicitatiegesprek voeren is niet ingewikkeld als je werkt met een duidelijke structuur. Gebruik bovenstaande vragen gerust om jouw sollicitatiegesprekken effectiever en succesvoller te maken.